Svirajmo gitaru!

Štimovanje gitare

Potražite pomoć ako možete    

Ako po prvi put imate gitaru u rukama, ako imate novu gitaru ili gitaru sa novim žicama, moguće je da vam je gitara vrlo raštimovana. Zbog toga, preporučujemo da potražite pomoć od nastavnika gitare ili vlasnika muzičke radnje, ako je to ikako moguće. Elektronski štimeri, poput Talking Tunera koji smo linkovali ispod, zaista su dobri za fino štimovanje žica, ako su žice blizu tačnog štima, tj. ako su malo raštimovane. Ali ako su vam žice puno raštimovane, onda Talking Tuner neće biti od velike pomoći. Ako već svirate gitaru pomalo, ali ne znate kako da štimujete po sluhu, spustite se na samo dno ove stranice na našu bilješku o “naprednom štimovanju”.

Snimak ispod  

Ako nemate nekog ko bi mogao da vam pomogne da naštimujete žice, ispod smo postavili snimak šest žica na gitari, odsviranih polako od najdublje do najviše, svaka po dva puta. Možda će vam biti potrebno malo vremena i eksperimentisanja, ali slušajte taj snimak i onda svirajte na svojim žicama i uporedite kako zvuče. Ovo je najbolji način da saznate jesu li vam žice blizu štima. Ako jesu, onda će vam Talking Tuner štimer, na linku ispod, biti od pomoći!      

Audio snimak šest žica na gitari  

Nalaženje i korištenje čivija za štimovanje

Još jedan izazov na početku je pronalaženje čivija za štimovanje. Na kraju vrata gitare nalazi se šest ravnih čivija za štimovanje koje se mogu okretati, po tri na svakoj strani. Čivija najbliža tijelu gitare odgovara najisturenijoj žici na toj strani vrata. Ona u sredini odgovara prvoj unutrašnjoj žici od ivice, a ona najudaljenija odgovara onoj koja je udaljena dvije žice od ivice preme unutra. Okretanjem čivija u smjeru suprotnom kretanju kazaljki na satu, visina tona žice ide naviše, a okretanjem čivije u smjeru kretanja kazaljki na satu, visina tona žice ići će naniže. Opet, možda će vam trebati vrijeme i eksperimentisanje.

Štimer Talking Tuner  

Talking Tuner štimer je dostupan za iOS u Apple prodavnici za 0,99 dolara. Možete naći link za kupovinu štimera Talking Tuner ispod.

Link to Talking Tuner on iTunes

Napredno štimovanje “po sluhu”

Dosta ljudi štimuje gitaru “po sluhu”. Najjednostavniji način da se to uradi je da budete sigurni da vam je žica koja zvuči najdublje – mi je zovemo šesta žica, ili duboko E – naštimovana. To se može uraditi njenim upoređivanjem sa gornjim snimkom Šest žica, ili sa štimerom, nečijom drugom gitarom ili klavirom. Kada je šesta žica naštimovana, svirajte je pritiskajući je na petom polju i čućete kako treba da zvuči prazna peta žica, pa prema tom tonu naštimujte petu žicu. Svirajte sada petu žicu na petom polju, i čućete kako treba da zvuči ton prazne četvrte žice, pa naštimujte i četvrtu. Treću naštimujte da prazna zvuči kao četvrta žica na petom polju. Onda dolazimo do jedine razlike. Druga prazna žica zvuči kao treća žica na četvrtom polju – ne na petom polju. I na kraju, prva prazna žica trebalo bi da zvuči kao druga žica na petom polju. To je “štimovanje po sluhu”. Ne proporučujemo da to pokušate dok prvo ne budete neko vrijeme svirali gitaru.